Website maken, hoe?

Hoe maak je een website

Hoe maak je een website?

Het is tegenwoordig belangrijk om online te zijn, daar kan je eigenlijk niet omheen. Als jouw bedrijf online niet zichtbaar is, dan loop je waarschijnlijk veel potentiële klanten mis. Wat doe jij het eerst als je een schilder zoekt? Juist, je zoekt op Google. De meest voor de hand liggende manier om online vindbaar te zijn, is dus door onder andere een website te maken. Maar hoe maak je nu een website?

Maak een plan

Zorg ervoor dat je weet wat je wilt bereiken met je website, wat is je doel? Geef jezelf antwoord op de volgende vragen: Wie is je doelgroep? Wat wil je dat de bezoekers op je website doen? Wil je dat ze direct een afspraak kunnen boeken of wil je producten laten zien? Bedenk wat de belangrijkste redenen zijn dat jouw doelgroep voor jou kiest? Wat is jouw kracht, jouw why?

Denk na over welke pagina’s er aanwezig moeten zijn. Deze pagina’s gaan bestaan uit teksten, koppen, afbeeldingen en misschien video’s. Wil je je doelgroep uitnodigen tot interactie met functies zoals een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief, een routebeschrijving naar jouw bedrijf of wil je rechtstreeks producten online laten kopen?

Je website is de manier om contact met je klanten te leggen. Een logische indeling van je website en handige functies zullen ertoe bijdragen dat jouw bezoekers precies vinden wat ze nodig hebben. Voor het ontwerpen van je website zal je je regelmatig in je doelgroep moet verplaatsen.

Zet dit allemaal op papier, teken desnoods hoe je website eruit moet komen te zien. Als je al een logo en huisstijl heb, zorg dan dat je weet welke kleuren zijn gebruikt. Dit alles zorgt er voor dat je een goed uitgangspunt hebt om van start te gaan.

Domeinnaam kiezen

Het kiezen van de juiste domeinnaam (je url of internetadres) samen met een logische indeling van je website en handige functies zullen ertoe bijdragen dat jouw bezoekers precies vinden wat ze nodig hebben. Maar hoe kies je de juiste domeinnaam? Houdt je domeinnaam simpel, kort en relevant. Een goede domeinnaam is een naam die mensen makkelijk onthouden.

Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk om te controleren of de gewenste naam nog beschikbaar is. Je kunt dit eenvoudig checken op iedere willekeurige hosting sites. Wellicht ook slim om na te gaan of je domeinnaam nog beschikbaar is op social media en claim deze dan ook gelijk. Ook als je er nu nog niets mee gaat doen.

Hosting kiezen

Je zal je website op een server moeten plaatsen. Dat doe je via een webhoster. Als je toch je domeinnaam checkt op een hosting site en deze vast legt, kies dan gelijk een pakket daarbij. De grootte van de ruimte op een server (hostingpakket) is afhankelijk wat jij met je website wilt. Ga je veel foto’s plaatsen, dan zal je een groter pakket moeten afnemen dan wanneer je website bijna alleen uit tekst zal bestaan. Je kunt altijd starten met een klein pakket en deze later ophogen wanneer dat nodig blijkt te zijn. Dat gaat eigenlijk vrij gemakkelijk. Ik ben zelf zeer tevreden over Vimexx als hosting bedrijf. Niet duur en goede helpdesk.

Welke CMS-systeem?

Wanneer je domeinnaam is geregistreerd en de hosting is geregeld, dan kun je op zoek naar een content management systeem (cms). CMS is een website software waarmee je je website gaat beheren. De backend van je website noemen we dat. Je kunt kiezen uit diverse systemen zoals WordPress, Joomla, Squarespace en nog veel meer. WordPress is een van de meest gekozen CMS systemen, omdat het uitgebreid kan worden met (betaalde) thema’s, maar eenvoudig in gebruik is. Je kiest gemakkelijk een ander thema en je kunt gebruik maken van diverse plug-ins. Ik ben alleen bekend met WordPress en kan dus geen informatie geven over de andere systemen. Vergis je overigens niet tussen wordpress.org en wordpress.com. De laatste beperkt je enorm in je mogelijkheden en je hebt niet je eigen domeinnaam, kies dus altijd de .org versie als je voor WordPress kiest.

Beveiliging

Je wilt natuurlijk snel aan de slag met je website maken, maar vergeet je beveiliging niet. Dit doe je door een SSL-certificaat te installeren, dat kan vaak via je hosting. Een SSL-certificaat is het bewijs dat je domeinnaam is geverifieerd en het houdt in dat de gegevens die uitgewisseld worden tussen jouw website en de browser van de bezoeker wordt versleuteld. Zodra jij dus om gegevens vraagt, bijvoorbeeld een inschrijving op een nieuwsbrief, dan worden die gegevens versleuteld en kunnen niet zomaar onderschept worden. Om die reden is een SSL-certificaat verplicht vanuit de AVG-wet. Je herkent een veilige website aan het “groene slotje” en https:// die voor de url staat vermeld.

En bouwen maar

Je zult in een cms-systeem kunnen kiezen uit gratis thema, waar je vaak wel mee uit de voeten kunt wanneer je een relatief simpele website wilt hebben, zonder te veel poespas. Het nadeel van een gratis thema is dat het niet altijd samen gaat met bepaalde functies waar je plug-ins voor nodig hebt. Wil je meer mogelijkheden, dan kan je kiezen voor thema’s als Divi, Elementor, Astra of Beaver Builder. Ieder thema heeft zijn voor- en nadelen en iedere website bouwer zal zijn of haar voorkeur hebben. Ik werk zelf het liefst met Beaver Builder, omdat deze heel intuïtief werkt. Kijk wat je wilt plaatsen, slepen en los laten maar. Je kunt dus zelf een website in blokken opbouwen, maar binnen de betaalde thema’s kan je er ook voor kiezen om een standaard template te gebruiken, die je weer kunt aanpassen naar hoe jij het wilt hebben.

Als het goed is, heb je een plan gemaakt en weet je hoe je het wilt hebben. Je kunt nu de teksten plaatsen, kleuren aanpassen en foto’s plaatsen. Misschien wil je ook wel blogs schrijven?

Let’s go!

Als je tevreden bent, dan is het enige dat je nog moet doen is op die publiceer knop klikken en there you go! Je website is live. Geen zorgen, daarna kan je rustig nog je website optimaliseren. Ik wil haast zeggen, dat moet je eigenlijk wel. Het stopt niet bij je website live zetten, je website heeft ten eerste onderhoud nodig, maar om ervoor te zorgen dat je website gevonden gaat worden, zal je deze ook regelmatig moeten bijschaven wat betreft SEO (search engine optimalization = zoekwoorden voor Google). Hierover een andere keer meer.

Twijfel je of je website wel goed is? Test het dan met mensen uit je omgeving. Let ook op of je website er ook goed uit ziet op mobiele apparaten! Er wordt veel gezocht op mobiel, dus zeer belangrijk. Dat wordt een enkele keer nog wel vergeten en dat is zonde.

Ben je tevreden, super! Goed gedaan en wees trots op jezelf.

Loop je toch nog tegen zaken aan, neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.

Veel succes!